De Hurkende Man

October 3rd, 2010

Op vrijdag 17 september 2010, is het kunstwerk ‘Exposure’ van de Britse kunstenaar Antony Gormley officieel onthuld. Bij de onthulling was de kunstenaar zelf ook aanwezig, samen met de gedeputeerde van de provincie Flevoland, de heer Van Diessen en de wethouder van Lelystad, Jop Fackeldey.

‘Exposure’ oftewel ‘de hurkende man’ zoals het ook genoemd wordt is het zesde permanente landschapskunstwerk in de provincie Flevoland. De sculptuur staat op de strekdam van de dijk van Lelystad naar Enkhuizen en kijkt uit over het Markermeer. Met een hoogte van 25 meter en een gewicht van ongeveer 60.000 kilo is het het grootste en meest ingewikkelde werk van de kunstenaar. Het kunstwerk bestaat uit 5.000 onderdelen die middels 547 knooppunten met 14.000 bouten en moeren met elkaar zijn verbonden. Het heeft dan ook ruim drie jaar gekost om het kunstwerk te ontwikkelen. De werkelijke productie en het opbouwen van de sculptuur heeft ook nog eens 18 maanden geduurd.

Door het kunstwerk driedimensionaal in de ruimte te plaatsen en door de manier waarop het is gemaakt kan men er doorheen kijken waardoor het landschap en het water van Flevoland één worden met het stalen kunstwerk. Bij het ontwerp van de sculptuur is door Gormley een techniek toegepast waardoor veranderende licht- en weersomstandigheden kunnen worden ervaren die moeten worden leiden tot een intieme relatie met het totale landschap.

Gormley maakt meer sculpturen die het menselijk lichaam en hun relatie met de ruimte als geheel onderzoeken. Hij wonin 1994 de Turner Prize en in 1999 de South Bank Prize for Visual Art. In 1997 werd Gormley benoemd tot Officer of the British Empire en vanaf 2003 is hij lid van de Royal Academy in Londen. Ter gelegenheid van de onthulling van het kunstwerk verschijnt er bij de gemeente Lelystad een boek met illustraties en bijdragen van Antony Gormley, Christophe van Gerrewey en Karel Ankerman.

Comments are closed.